dijous, 28 d’octubre del 2010

L'estrella del diable


Una noia apareix assassinada en un pis d'Oslo. El cadàver presenta un dit amputat i un diamant clavat sota la parpella. És un diamant vermell de cinc puntes: la firma de l'assassí anirà estampant en els cossos de totes les altres seves víctimes. És estiu i mig cos de policia fa vacances, de manera que el cap de la Unitat d'Homicidis d'Oslo es veu obligat a cridar a l'inspector Harry Hole perquè es faci càrrec del cas. Harry pràcticament s'ha separat de Rakel i ha recaigut en l'alcoholisme. Viu un dels moments més nefres de la seva carrera i sap que, si no es remunta, té els dies comptats com a inspector. Harry es compromet molt amb la investigació, però es veu obligat a treballar al costat de Tom Waaler, un superior que no li acaba d'inspirar confiança. I mentre treu l'entrellat dels assassinats en sèrie, descobreix amb horror que el diable també s'ha infiltrat dins el cos de policia mateix.

Harry Hole el detectiu creat per Jo Nesbo sembla un detectiu de novel·la negra americana: fumador, alcohòlic, vestit amb pantalons vaquers i botes. És el clàssic antiheroi, inadaptat però íntegre i incorruptible. La diferència és que té també la part nòrdica de solitud i tristesa.
Aquest és el tercer llibre de l'autor noruec publicat ací. Els altres dos "El Pit-roig" i Nèmesi" són anteriors en el temps i conten fets sobre la vida de Harry que continuen en la present novel·la. Per tant, si no les heu llegides, jo recomanaria que començareu per eixes. A més a més, no us defraudaran.
Jo Nesbo és un dels autors nòrdics que més m'agrada. Després del desaparegut Wallander, les seues novel·les omplin el buit que ha deixat el detectiu suec.
La temàtica de les novel·les nòrdiques tenen punts en comú: societats del benestar que amaguen dins del rebost moltes coses podrides, personatges solitaris, desquiciats, amb una religiositat malaltissa, corrupció policial, tràfic d'armes, nazis i neonazis, maltractadors... I com a teló de fons un paisatge i un oratge que no ajuda a al'optimisme. Quan no fa massa fred, fa massa calor...
Espere que llegiu Nesbo i us agrade. Si sou amants de la novel·la negra, no dubte que us farà passar molt bones estones.

1 comentari:

  1. A la Biblioteca tinc "Petirrojo" i "Nemesis" que tambè son molt bones. Aquest autor ès molt bò. Bessets

    ResponElimina