dimarts, 5 de juny de 2012

Ribera, Josep Lozano


El passat divendres tingué lloc la sessió del Club de Lectura del mes de maig, encara que encetàvem ja el mes de juny!
En aquesta ocasió parlarem sobre el llibre "Ribera" de Josep Lozano.

"Ribera" és un homenatge a la gent i la parla de la comarca de la Ribera. Realment, la història (hi ha un assassinat i un detectiu privat ha d'investigar qui ha mort a Miquel Bisquert) és una excusa per a que mitjançant les entrevistes que fa el detectiu a la gent que coneixia a la víctima, apareguen frases fetes i dites que utilitzem a la nostra terra.                                                                                                                                                                                                                                      
El personatge conductor és el detectiu Ismael Colomer, i en cada capítol entrevista a un personatge que li conta una part de la vida de Miquel Bisquert. Ismael Colomer és el prototip del detectiu americà, persona marginal, jugador, bevedor, ... Josep Lozano s’ha valgut de la novel·la negra com una ferramenta per a enganxar al lector.
L'autor és un novel·lista d'arrels, li interessa la vida del camp i que la llengua no es perda.
També dóna molta importància al llenguatge oral: contes, històries, llegendes, cançons, etc.

Pel que fa al personatge principal, Miquel Bisquert, direm que representa un símbol: si no s’estudien i s’escriuen les maneres de parlar, el lèxic, les dites, refranys i formes locals moren; algú ha de fer de detectiu i treure-ho a la llum, per a que no caiga en l’oblit.. Creguem que això ha volgut fer Lozano en aquesta novel·la.

Per acabar, dir-vos que la novel·la, en general, ens ha agradat pel llenguatge tan nostre que utilitza, encara que la història no ens ha fet el pes.
              
El proper 29 de juny a les 20:00h a la Biblioteca de Polinyà tindrà lloc la I Trobada de Clubs de Lectura on comentarem aquest llibre amb el seu autor, Josep Lozano i amb els companys dels Clubs de Lectura de Polinyà, Algemesí, Carcaixent i per suposat Corbera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada