divendres, 24 de juliol de 2015

EL RECORREGUT PER LA LITERATURA DEL CLUB DE LECTURA D'ADULTS DE LA BIBLIOTECA DE CORBERA

Per quart curs consecutiu al mes de setembre es posava en marxa el Club de Lectura d'Adults de la biblioteca de Corbera. Encetàrem el nostre recorregut per la literatura amb “Oceano- mar” d' Alessandro Baricco, una novel·la que es pot llegir com una història de suspens, un poema en prosa o una novel·la d'aventures. Conta el naufragi d'un mercant francés, un horror que va durar dies. Però també la història d'un home que va arribar a la vora d'una mar . Fins allí l'havia portat una promesa. Va trobar una posada, amb uns xiquets estranys, un pintor, una dona molt bella, un professor amb un nom estrany, i tota una sèrie de personatges que busquen un equilibri sobre l'oceà. Seguírem el nostre camí amb “Carta a una desconocida” d' Stefan Zweig, que conta la història d'amor impossible entre una dona d'origen humil que s'enamora essent una xiqueta, d'un escriptor atractiu i
inaccessible. Des d'aquest moment, l'amor de la protagonista serà obsessiu, malaltís, que l'acompanyarà durant tota la seua vida. L'austríac Zweig és una escriptor la vida del qual és tan interessant com la seua obra. Es va relacionar amb tota la intel·lectualitat del seu temps i va mantenir una actitud independent respecte als esdeveniments polítics dels anys 30 i 40 del segle XX. Antinacionalista i antibel·licista, la seua obra fou prohibida i es veié obligat a emigrar durant el mandat de Hitler. El 1942, al vore la forma en què el nazisme estava escampant-se i convençut del final de la cultura i la llibertat, es va suïcidar junt a la seua segona esposa.

Al desembre vam llegir “Júlia”, la història transcorre durant la revolució del petroli d'Alcoi en 1873. Júlia és una jove que treballa en una fàbrica tèxtil. La jove lluny de conformar-se amb la vida d'obrera que li ha tocat, aprofita la primera ocasió per canviar d'estatus social i esdevenir una senyora. No obstant, el seu passat la persegueix: un pare mort a la presó d'Alacant, i una mare titllada de bruixa, no són les millors cartes de presentació per a la seua nova vida. Però Júlia no deixarà que res ni ningú posen fi al seu somni. Isabel Clara Simó va recollir el guant quan Joan Fuster va reptar als alcoians a escriure una novel·la sobre la Revolució del Petroli. El resultat és Júlia, que ja s'ha convertit en un clàssic de la literatura contemporània.


Començàrem l'any llegint la novel·la guardonada amb el Premi Goncourt “Ens veurem allà dalt” de Pierre Lemaitre. És un emocionant retrat de la Primera Guerra Mundial i de l'existència desoladora que van patir els supervivents. Ferits en cos i ànima, Albert Maillard i Édouard Péricourt s'han salvat de la mort, però la mort i la ingratitud de la pàtria en una postguerra terrible els marcarà per a sempre. Assenyalarem que l'escriptor va començar a escriure novel·la negra i que arran d'aquest premi està tenint molt bona acollida.

 
Al mes de febrer llegírem “Arrugas” un còmic de Paco Roca que parla de l'Alzheimer. “Arrugas” aborda la vida en una residència geriàtrica després de l'entrada d'Emilio, un antic executiu d'un banc que té Alzheimer. Aquest fa amistat amb Miguel, entre altres, que intentarà ajudar-lo a fi que no el traslladen a la planta d'impedits. Amb aquesta novel·la gràfica, Paco Roca ha guanyat diversos premis i el 2011 es va portar al cinema.

 

En març, com ja és tradicional, llegírem una novel·la relacionada amb la Setmana de la Dona. Enguany ens decantàrem per “La tieta Mame” de Patrick Dennis. Ens conta la història d'un xiquet que es queda orfe i queda sota la tutela de la seva tia. Una dona extravagant, obsessionada per anar a l'últim crit, capriciosa, vital, seductora i adorable. Una història còmica contextualitzada als anys 20 d'Amèrica. A la Setmana de la Dona, visionàrem la pel·lícula “Tía y mamá” protagonitzada per Rosalind Russell i basada en la novel·la.


El mes d'abril canviàrem de temàtica. Llegírem “El lector de Julio Verne” d'Almudena Grandes.
La madrilenya està escrivint una sèrie anomenada “Episodios de una guerra interminable” i aquest és el segon títol dels episodis. En aquesta novel·la, Almudena Grandes ens narra la història de Nino, un xiquet fill d'un guàrdia civil que viu a la caserna d'aquesta a Jaén. Nino no oblidarà l'estiu de 1947 ja que un foraster misteriós s'ha instal·lat al poble. Aquest foraster acabarà convertint-se en el seu amic. Mentre passen junts moltes vesprades, Nino es jura que no serà guàrdia civil com son pare. I comença a rebre classes de mecanografia al “cortijo” de las Rubias, on una família de dones soles, vídues i òrfenes resisteixen en la frontera de la planícia i la muntanya. Mentre descobreix un món nou amb les novel·les d'aventures, s'adonarà que en la Serra Sur s'està produint una guerra. Però els enemics del seu pare no són els seus. Després d'eixe estiu començarà a veure amb uns altres ulls els guerrillers i s'assabentarà perquè son pare vol que aprenga mecanografia.

Seguírem amb la temàtica de la guerra. En aquesta ocasió la Segona Guerra Mundial. Llegirem “El lector” de Bernhard Schlink. Està dividida en tres parts. A la primera apareix el protagonista quan era menut. Va caure malalt i Hannah l'ajuda a arribar a sa casa. Així comença una història, entre un jove de 15 anys i una dona 21 anys major que ell.
Una novel·la que ens fa pensar sobre els judicis que es feren després de l'holocaust i sobre el comportament de les persones respecte a aquests fets.Per a finalitzar els curs, llegírem “La mà de ningú” una novel·la de Vicent Usó. A més enguany fórem els amfitrions de la Trobada de Clubs de Lectura i tinguérem el plaer de comptar amb l'autor i els clubs de lectura de Polinyà i Sollana. Però aquesta història vos la contaré a una altra entrada del bloc!Només hem queda recordar-vos que podeu trobar tots els títols a la biblioteca (excepte "Arrugas"). Al mes de setembre ens tornem a trobar totes i tots i fins aleshores, 
BONES LECTURES I BON ESTIU!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada