divendres, 11 d’octubre del 2013

PRIMERA SESSIÓ CLUB LECTURA CURS 2013-2014



PRIMERA SESSIÓ CLUB LECTURA CURS 2013-2014

         El passat 4 d’octubre va tindre lloc la primera sessió del Club de Lectura. Vam parlar al voltant de la lectura del llibre de Vicent Usó “La taverna del Cau de la Lluna”. Una novel·la “diferent” ja que els capítols en realitat són contes. Contes que estan relacionats entre si i que en l’últim arrodoneix totes les històries que ens apareixen.

És una història tràgica, molt dura però l’autor ha aconseguit un distanciament del personatges que fa que no ens afecte cap història.
No ens diu en cap moment on passa, suposem que és un poble de la zona de Castelló, Vila-real i la temporalització tampoc apareix; potser siga l’última etapa franquista?

Comentarem també que l’autor juga amb nosaltres ja que ens ven el llibre com un “llibre de contes” però en realitat és una novel·la. Com ja hem dit abans, són de lectura independent, però després necessites llegir-los tots per a lligar-los.

Es va dir a la reunió que l’escriptura recordava als contes de Mercé Rodorera. I que donava la sensació de ser un llibre en blanc i negre.





Continuarem amb la recomanació d’altres lectures:

Llibres de contes:

“Los girasoles ciegos” A. Méndez
 “Guadalajara” Q. Monzó

Llibres que llegirem a l’estiu:

“La verdad sobre el caso Harry Quebert” J. Dïcker
“Sólo un muerto más” R. Pinilla
“La extraña desaparición de Esme Lennox”
“La vida difícil” i  “La mosca” S. Mrozek


Quedem emplaçats per al proper divendres 8 de novembre a les 19:00h a la biblioteca per a parlar sobre “Una lectora nada común”.





Fins aleshores, bones lectures!!!

dimarts, 3 de setembre del 2013

II Encontre de Clubs de Lectura

El passat mes de juliol vaig tenir el plaer d'organitzar el II Encontre de Clubs de Lectura. L'any passat va començar l'activitat la biblioteca de Polinyà i enguany vam decidir fer-lo a Corbera.

Primerament elegirem una lectura, "La guerra de quatre", i vàrem parlar amb el seu autor, Víctor G. Labrado per assegurar-nos de que poguera estar present. Una vegada tot parlat, li afegirem molta il·lusió i ens va eixir un gran encontre.


 Ací vos deixe unes fotografies de l'acte.




Primer comentant què ens ha paregut el llibre i signatura dels exemplars.



 Club de Lectura de Polinyà de Xúquer
                       Club de Lectura de Sollana
Club de Lectura de Corbera



Celebrarem l'encontre amb un sopar!



 I acabarem amb una sorpresa!!


Moltes gràcies a tots per la vostra participació!!





dimecres, 12 de juny del 2013

NOVETATS ESTIU 2013 ADULTS

Aquestes són les novetats que teniu disponibles a la biblioteca. Espere que vos agraden!


Aquests són els casos del jove policia Víctor Ros.







També teniu tota la saga de "En el país de la nube blanca" de Sarah Lark





Tres dels llibres que figuraràn en els més llegits:






I per al que els agrada llegir en valencià:



 


dilluns, 20 de maig del 2013

CLUB DE LECTURA MAIG: VIDA DE PI



CLUB DE LECTURA MAIG: VIDA DE PI

El passat 10 de maig varem celebrar la sessió del Club de Lectura del mes de maig. En aquesta ocasió llegirem “Vida de Pi” de Yann Martel.
Aquesta novel·la ens conta la història d’un adolescent que viatja a Canadà amb la seua família i uns animals que han venut a diversos zoos. Després d’una tempesta, naufraguen i queden a la deriva Pi, una zebra ferida, una hiena, una orangutan i un tigre.  


         


         El llibre té tres parts desproporcionades. Pareixen tres novel·les diferents i són totes molt importants.

-          La primera part ens explica la vida de Pi, el protagonista de la història, i fa que la segona part siga versemblant. D’aquesta destacarem la ironia en la que ens explica perquè al protagonista li diuen Pi i apareix un capítol molt graciós on s’entremesclen les tres religions principals de l’Índia (cristianisme, l’islam i el budisme).
-          La segona part és la més llarga i pot ser la més pesada de llegir. És la part més angoixant i al ser la més llarga juga a favor de la novel·la.
-          La tercera és la més curta i més important. És on ens conten les dos històries i on realment es desvetlla el final.

Un altre dels personatges importants a més de Pi, és el tigre Richard Parker. Aquest és un homenatge a Edgar Allan Poe, el qual té un personatge del mateix nom a un dels seus llibres i que també queda a la deriva en companyia de més persones després d’un naufragi. Aquest per a poder sobreviure proposa menjar-se a un dels companys de barca per a no morir-se de fam.

La novel·la ens demostra què som capaços de fer les persones en situacions límit.

La història està molt ben escrita i utilitza un llenguatge senzill. El personatge de Pi està molt ben aconseguit, realment veus a una persona india, està molt ben retratat i això que l’autor no és indi.
Utilitza la primera persona, però quant narra descriu molt visualment, aquesta tècnica és molt moderna i fa que la lectura siga molt amena.  

Per cert, el pròxim 23 de juny podrem gaudir de la pel·lícula a les Escoles Velles encetant la temporada de cinema d'estiu!


La pròxima sessió serà el dia 14 de juny i parlarem de "El curiós incident del gos a mitjanit" de Mark Haddon. Fins aleshores, bones lectures!!

dilluns, 29 d’abril del 2013

"La nieta del señor Linh", Club de Lectura d'abril



LA NIETA DEL SEÑOR LINH

El passat 12 d’abril va tenir lloc la reunió del Club de Lectura. En aquesta ocasió varem parlar de la novel·la de  Philippe Claudel titulada “La nieta del señor Linh”.

En general la lectura va ser del grat de tots. Aquest autor està de “moda” i ha escrit altres novel·les que anomenarem com “Almas grises” i “L’informe Brodeck”. De l’estil de l’autor destaquem que sempre deixa coses per saber que es descobreixen al final i que els seus finals sempre són oberts. A més a més, escriu molt bé.

Un dels temes fonamentals del llibre és l’amistat. Dos dels personatges de la història no parlen la mateixa llengua (un és francés i l’altre vietnamita) però s’entenen. Si el francés haguera parlat vietnamita no hagueren segut amics, ja que aquest va lluitar en la guerra on el senyor Linh ho perd tot.
L’autor no ens diu en cap moment el nom de la ciutat, ni la cronologia. Amb açò l’escriptor busca demostrar que la guerra canvia les persones. És una novel·la de sentiments més que de diàlegs, més que res perquè ells no s’entenen. El senyor Bark (el personatge francés) li reconforta poder contar-li la seua vida al senyor Linh que es troba sol en una ciutat que no és la seua.

El final és curiós, et prepara per a un final tràgic però dóna un gir. Però no us contaré més, a la biblioteca el teniu a la vostra disposició!






La pròxima lectura és “Vida de Pi” i la propera reunió el 10 de maig.
Fins aleshores, bones lectures!!

divendres, 8 de març del 2013

SESSIÓ CLUB DE LECTURA DE MARÇ



CLUB LECTURA: EMMA

            El passat divendres 1 de març va tenir lloc la reunió mensual del Club de Lectura de la biblioteca. En aquesta ocasió varem parlar de la novel·la “Emma” de l’anglesa Jane Austen. Aprofitant que a l’endemà començava la II Setmana de la Dona vam pensar que seria una bona lectura perquè l’escriptora és un referent literari i perquè així podríem realitzar un video fòrum ja dins de l’esmentada setmana.
            En general, el llibre no va acabar de convèncer a tots. Hi havia lectores a qui els havia agradat molt i altres a qui no els acabava d’agradar pel gran detallisme de la història. Açò és degut al fet que la novel·la és lenta i com a lectors moderns necessitem més ritme. Però hem de pensar que l’autora visqué entre finals del segle XVIII i principi del XIX i que en aquella època la vida era lenta i la única feina que tenien (en aquesta classe social alta) era anar a fer visites i preparar festes.
Un altre aspecte que destacàrem fou que la lectura ens dóna la sensació que no passa res i està escrita en plenes guerres napoleòniques; encara que al llibre no hi ha cap contextualització d’històrica, sabem que és l’època victoriana però no hi apareix cap data, estan dins del seu món, del seu poble, aïllats completament de tot.
            Els llibres escrits per Jane Austen podem dir que són un autèntic retrat de la societat victoriana. Elegírem “Emma” perquè el personatge al qual dóna nom a la novel·la, és una dona “revolucionària” per a la seua època, feia coses gens habituals com per exemple decidir no casar-se; en aquells temps les dones havien de casar-se ja que quedaven excloses de les herències, tenien la seua dot però no patrimoni.
El més graciós de l’obra és que Emma pertany a la classe alta de la societat i com ja hem dit, no tenien coses a fer; aleshores decideix dedicar-se a arreglar matrimonis però no encerta en res;  i açò és aprofitat per l’autora per a donar-li un toc irònic a l’obra que és meravellós.

            Els personatges estan molt ben tractats, encara que estan exagerats són molt humans. Comentàrem que el Senyor Elton, el rector, està retractat com un materialista i el pare d’Emma, el Senyor Woodhouse, com un hipocondríac egoista.

Podríem acabar dient que a la novel·la cada nivell social es queda on estava, cada personatge és encasellat en un estatus. I encara que Emma, en un principi, siga tant revolucionaria, al final es casa i és el marit i el nou estat civil els que li donen seny.
I encara que açò ens puga resultat decebedor hem de pensar que en aquell moment les dones revolucionàries eren poques i que la societat marcava molt la vida de les persones. El que sí m’agradaria assenyalar és que encara que la nostra protagonista fictícia finalment no resulta tan feminista, sí que ho va ser la creadora d’aquesta, Jane Austen i a ella i a moltes dones més que dins de les seues possibilitats pensaren i visqueren “diferent” a la majoria, hui som un poc més lliures.

dimarts, 29 de gener del 2013

NOVETATS BIBLIOTECA

Ací vos deixe les portades de les novetats de la biblioteca

                                                   NOVEL·LA






                                         INFANTILS 











divendres, 25 de gener del 2013

Sessió Club de Lectura gener



L’HOME DELS CERCLES BLAUS. FRED VARGAS

            El passat 18 de gener va tenir lloc la primera sessió de l’any del Club de Lectura de la biblioteca. Encetàrem l’any amb una novel·la policíaca, però gens típica, “L’home dels cercles blaus” de l’escriptora Fred Vargas, si heu llegit bé, escriptora.
Aquesta és la primera novel·la d’una sèrie que té com a protagonista al comissari Adamsberg. En aquest primer llibre ens presenta als personatges i és per això que a molta gent li ha resultat pesat.

Els personatges són peculiars i això dóna una espècie d’alegria, en el sentit de que l’autora ens dona una percepció de que cadascú pot ser i fer el que vulga, sempre i quant no faça mal als demés. No utilitza molts protagonistes.
Seguint amb els personatges, destacàrem que el policia ens queia bé, són molt humans, tenen moltes escenes iròniques i que et fan riure.
Dona la sensació que Fred Vargas té una estima especial pels personatges marginals, és un dels aspectes que fan pensar que és una dona la que escriu.

Pel que fa a la novel·la, està molt ben escrita, ens haja agradat o no. Els cercles són els elements de misteri, ja que l’assassinat apareix més tard en la història, i són els cercles els que porten el fil. La novel·la té un humor intel·ligent i molta ironia.

Férem una recomanació d’altres escriptors de novel·la negra:

-          Henning Mankell
-          Alicia Giménez Barlett
-          Petros Màrkaris
-          Vázquez Montalbán
-          Jo Nesbo
-          P.D James
-          L. Davis

I per acabar la sessió, Carmen ens va proposar un joc de detectius, on cada grup havia de trobar el personatges d’una novel·la policíaca amb les pistes que ens donaven unes targetes.



I així, ens acomiadarem fins el proper 1 de març que parlarem de la novel·la “Emma” de Jane Austen. I la setmana següent dins de la II Setmana de la dona, veurem la pel·lícula basada en la novel·la.

Fins aleshores, bones lectures!

dimecres, 2 de gener del 2013

"El embrujo de Shanghai" de Juan Marsé

El passat 21 de desembre ens reunirem a la biblioteca per a assistir a l'útlima sessió del Club de Lectura de l'any 2012. En aquesta ocasió ens tocava parlar de la lectura "El embrujo de Shanghai" de l'escriptor Juan Marsé.





La lectura ha agradat a la majoria de les lectores.
De l'autor podem dir que va nàixer als anys 40 i que prové d'una família humil. Son pare era taxista i el donà en adopció a una parella que conegué en el taxi. Les seues novel·les solen estar ambientades en la Barcelona de la postguerra.

Pel que fa al llibre, ens apareixen dues històries: la Barcelona dels anys 50 i una història inventada (la part de Shanghai). La pel·lícula està molt ben ambientada i és fidel al llibre. Paga la pena veure-la.
Els personatges que vam assenyalar foren: el capítà Blay, Daniel, els germans Chacon, etc. Ens reflexa molt bé les diferents classes socials. També ressaltarem el personatge del Capità Blai com a símbol del Quixot.


La pròxima lectura serà "El hombre de los círculos azules/ L'home dels cercles blaus" de Fred Vargas i el nostre encontre serà el dia 18 de gener. Fins aleshores, bones festes i bones lectures!!