divendres, 16 de novembre del 2012

Club de Lectura, 15 de novembre

CLUB DE LECTURA: 
"SLUMDOG MILLIONAIRE"(¿Quién quiere ser millonario?) 


Ahir, 15 de novembre, ens varem reunir a la biblioteca per a parlar del llibre "Slumdog Millionaire" de l'hindú Vikas Swarup.
En línies generals, s'ha de dir que el llibre ha agradat a la majoria de persones. Coincidim en que és una lectura agradable i que enganxa.
Pel que fa a l'autor, direm que és el primer llibre que va escriure i el que pretén és descriure'ns la realitat de la societat d'aquest de l'Índia.
L'estructura del llibre respon a les preguntes del concurs "¿Quién quiere ser millonario?", son tretze capítols en els que ens narren com el protagonista de la història, Rama Mahoma Thomas, pot arribar a contestar totes les preguntes i guanyar el concurs. Aquesta estructura és la que fa que el llibre enganxe tant, ja que necessites saber què li pregunten i què li ha passat per a que conega la resposta.

Curiositats a ressaltar:

- El nom del xiquet Rama Mahoma Thomas, que representa les diferents religions que hi han a la Índia i que tenen enfrontaments unes amb altres.
- Recorda al Lazarillo de Tormes, que comença mitjanament bé, va en caiguda fins que toca fons i comença a remuntar.
- També a Dickens, per l'estructura, ja que abans s'escrivia en fascicles i s'havia de deixar el capítol en "suspens" per a que el públic seguira comprant i llegint els capítols. 

Crítiques que li podem fer al llibre:

- Hi ha un excés de casualitat i sort que fa que la història siga inversemblant.
- El final feliç: com l'autor utilitza al protagonista com excusa per a contar la vida en la Índia, no vol crear malestar en el lector.
- La història del xiquet avança i retrocedeix en el temps, no és lineal. Açò s'explica perquè la narrativa oriental no utilitza l'ordre cronològic, ací es veu la influència de "Les Mil i una nit".

Per acabar direm que si la pel·lícula no s'haguera fet, el llibre hagués passat de desapercebut.


La propera sessió serà el 21 DE DESEMBRE i parlarem de...





Fins aleshores, només em queda desitjar-vos una feliç lectura!


dimarts, 16 d’octubre del 2012

Novetats tardor 2012

Amb la Tardor arriben novetats a la biblioteca!

Ací vos presente les portades per a que aneu mirant.











diumenge, 14 d’octubre del 2012

Club de Lectura: "La elegancia del erizo"



Després de l'estiu, toca tornar a posar en marxa el bloc de la biblioteca! Ací vos deixe el resum de la primera sessió del Club de Lectura. En uns dies vos pujaré les novetats que hi han a la bilioteca!

 
1a SESSIÓ CLUB DE LECTURA CURS 2012-2013

            El passat divendres va tenir lloc la primera sessió del Club de Lectura d’aquest curs amb una gran acollida, passàvem la vintena.
En aquesta ocasió varem parlar de la novel·la de la francesa Muriel Barbery “L’elegància de l’eriçó”.
En general l’obra no ha agradat, encara que hi hagué dos o tres lectores a les quals els havia encantat.
El llibre conta la història d’una portera d’un edifici de famílies adinerades de Paris. Però no és una portera qualsevol, René, llegeix llibres de Tolstoi i es una enamorada de la cultura japonesa, però amaga la seva enorme intel·ligència,  cultura i gustos exquisits, als inquilins de la finca darrere d’una imatge barroera, xabacana i tòpica, per això el personatge pot semblar inversemblant.
A la mateixa finca viu Paloma, una xiqueta que per a la seua curta edat és molt intel·ligent, superdotada, i amb una gran experiència de la vida. Es tanca en el seu món perquè allò que l’envolta no li agrada. Pensa en suïcidar-se.
La primera part de la novel·la passa molt lentament però adquireix més ritme quan apareix  un nou personatge, un japonés de les mateixes característiques  que la portera i la xiqueta, amb les que connecta de seguida.

El títol està relacionat amb el personatge de la portera:
-         l’eriçó ix per les nits
-         la portera vol allunyar-se de la societat amb un vestit de pues

La novel·la és una crítica a la societat francesa.

Hi ha tres aspectes a destacar que enllacen l’obra amb l’autora:

-         És una enamorada de la cultura francesa i japonesa
-         És una enamorada de la gastronomia
-         És llicenciada en filosofia

Podem dir també, que és la segona obra de Barbery, la primera es titola “Golosina” i està ambientada al mateix edifici però el personatge de la història és el crític de cuina que mor en aquesta novel·la, el pis del qual ocupa el japonés.


La pròxima cita serà el dia 9 de novembre amb la lectura “Slumdog millionari” de Swarup.

dimarts, 10 de juliol del 2012

Expiació d'Ian McEwan

EXPIACIÓ/EXPIACIÓN Ian McEwan
El passat 6 de juliol va tindre lloc a la biblioteca l'última sessió del Club de Lectura del curs. En aquesta ocasió vam parlar del llibre Expiació de Ian McEwan. Només se l'han pogut acabar quatre persones de tot el grup.
Hi ha dues opinions pel que respecta a la lectura, a algunes els ha agradat molt i a altres gens.
Pel que fa a l'estructura del llibre és un poc complicada, d'ahí que no haja enganxat la seua lectura.
Apareixen dues històries paral·leles: una real i una de ficció. On no ens posem d'acord és quan es veritat i quan no ho és.
El principi és molt lent, igual que la part que ocorre durant la guerra, que ens va semblar molt dura. El final si que transcorre més ràpidament.
La història és molt dramàtica. Un dels personatges principals és la xiqueta que la conta, ja que es convertix en escriptora i llegim la seua versió dels fets. És ella la fa que la novel·la acabe bé. Però en realitat sabem que el final és molt diferent.
Expiació és la història d'una injustícia i l'expiació per part de l'autora que jugà un paper principal en els esdeveniments.
Pel que fa als personatges destacarem a la cosina de l'autora perquè ens pareixia molt roïna, la xiqueta-escriptora que sap o intuïx més del que diu i vol carregar-li les culpes al xic, que no ha fet res, per gelosia i per salvar la seua germana. També parlarem de la mare que es passa la vida tancada en l'habitació, en el seu món, fugint de la realitat.
L'autor ha volgut que la protagonista siga una novel·lista perquè en el llibre hi ha tota una reflexió sobre l'escriptura.
Per a acabar la sessió ens vam recomanar unes lectures per a l'estiu:
- Cincuenta sombras de Grey, E.L.James
- El abuelo que saltó por la ventana y se largó, J.Jonasson
Per a les lectores del Club de Lectura i els futurs participants vos he de dir que ja tenim la lectura per a la primera sessió del curs que tindrà lloc en octubre. Al mes de setembre podreu passar a pels llibres a la biblioteca. Només em queda dir-vos que s'animeu a vindre al Club de Lectura i...
BON ESTIU I BONES LECTURES!

dimecres, 27 de juny del 2012

NOVEL·LA









Novetats Juvenil/Novel·la


Per als joves lectors, una trilogia sencera "Los juegos del hambre" i la cinquena part d'una de les sagues més famoses del moment "Danza de dragones" de Juegos de tronos.

NOVETATS INFANTILS

Podeu trobar molts títols de Geronimo i Tea Stilton, a més teniu la col·lecció "Bressol de lletres" d'Edicions 96 per als primers lectors!




NOVETATS ESTIU 2012

Aquest estiu podeu trobar totes aquestes novetats que ara aniré posant!

Com a novetat anem a canviar el plaç del prèstec dels llibres, ara serà de 15 dies i només es podrà agafar un exemplar de la taula de les novetats. Les persones que no tornen els llibres dins del plaç determinat seran penalitzades a estar sense poder traure llibres durant 7 dies.

Hem de pensar que només comprem un exemplar de les novetats i han d'arribar a tots els lectors en un plaç el més curt possible per a que la lectura no "passe de moda".

dimarts, 12 de juny del 2012

HORARI ESTIU

A partir de demà, dimecres 13 de juny, la biblioteca comença l'horari d'estiu.

MATINS DE DILLUNS A DIVENDRES d'11:00 a 14:00
DIMECRES DE VESPRADA de 16:00 a 19:00

Resta de vesprades tancada.

dimarts, 5 de juny del 2012

Ribera, Josep Lozano


El passat divendres tingué lloc la sessió del Club de Lectura del mes de maig, encara que encetàvem ja el mes de juny!
En aquesta ocasió parlarem sobre el llibre "Ribera" de Josep Lozano.

"Ribera" és un homenatge a la gent i la parla de la comarca de la Ribera. Realment, la història (hi ha un assassinat i un detectiu privat ha d'investigar qui ha mort a Miquel Bisquert) és una excusa per a que mitjançant les entrevistes que fa el detectiu a la gent que coneixia a la víctima, apareguen frases fetes i dites que utilitzem a la nostra terra.                                                                                                                                                                                                                                      
El personatge conductor és el detectiu Ismael Colomer, i en cada capítol entrevista a un personatge que li conta una part de la vida de Miquel Bisquert. Ismael Colomer és el prototip del detectiu americà, persona marginal, jugador, bevedor, ... Josep Lozano s’ha valgut de la novel·la negra com una ferramenta per a enganxar al lector.
L'autor és un novel·lista d'arrels, li interessa la vida del camp i que la llengua no es perda.
També dóna molta importància al llenguatge oral: contes, històries, llegendes, cançons, etc.

Pel que fa al personatge principal, Miquel Bisquert, direm que representa un símbol: si no s’estudien i s’escriuen les maneres de parlar, el lèxic, les dites, refranys i formes locals moren; algú ha de fer de detectiu i treure-ho a la llum, per a que no caiga en l’oblit.. Creguem que això ha volgut fer Lozano en aquesta novel·la.

Per acabar, dir-vos que la novel·la, en general, ens ha agradat pel llenguatge tan nostre que utilitza, encara que la història no ens ha fet el pes.
              
El proper 29 de juny a les 20:00h a la Biblioteca de Polinyà tindrà lloc la I Trobada de Clubs de Lectura on comentarem aquest llibre amb el seu autor, Josep Lozano i amb els companys dels Clubs de Lectura de Polinyà, Algemesí, Carcaixent i per suposat Corbera.


divendres, 27 d’abril del 2012

La sociedad literaria y el pastel de piel de patata de Guernsey


El passat divendres va tindre lloc en la biblioteca la sessió d'abril del Club de Lectura. En aquesta ocasió ens tocava parlar del llibre "La sociedad literaria y el pastel de piel de patata de Guernsey" de Mary Ann Shaffer i Annie Barrows.

En general, la lectura ha agradat a la majoria. El que més ens cridà l'atenció fou el títol!
És l'únic llibre de l'autora, co-escrit per la seua neboda, ja que la primera estava malalta i va necessitar ajuda.
De l'escriptora també podem dir que era autodidacta, formava part d'un club de lectura que va esdevindre en un club d'escriptors; i va sorgir aquest llibre.

Pel que fa a la novel·la, està escrita de forma epistolar. La història comença quan una escriptora, Juliet, rep una carta d'un home que té un llibre que li va pertànyer a ella. A partir d'aquesta carta, Dawsey, comença a contar-li a Juliet com crearen la societat literària. 
L'illa de Guersney estava ocupada pels alemanys, el context històric de la novel·la és la Segona Guerra Mundial. Els alemanys requisaven tots els aliments que trobaven als habitants de l'illa. Però els veïns de l’illa tingueren l’enginy de fer passar un porquet per mort, l'alimentaren i se'l van menjar. Quan isqueren del sopar, els alemanys els van trobar fora de casa després del toc de queda i Elisabeth (un dels personatges importants del llibre) s'inventa que tenen un club de lectura i que es reuneixen tots els mesos. Els alemanys els diuen que a ells també els agrada llegir llibres i que potser algun dia passaran per a comentar les lectures. A partir d'aquest fet, es veuen obligats a reunir-se i llegir per si els alemanys apareixen.

Entre els personatges que destacarem, podem parlar de Juliet, l'escriptora anglesa que rep les cartes. L'editor de Juliet, Sidney, un personatge molt interessant, i també molt interessant la relació que tenen entre els dos. Elizabeth, és el fil conductor de la història. Isola, forma part del club de lectura i és un personatge molt curiós i molt graciós.

Per acabar podem dir que el llibre ha agradat als lectors perquè se senten identificats amb els personatges, ja que els  uneix l’afició a la lectura.

dimarts, 24 d’abril del 2012

Club Lectura

Les xiques del Club de Lectura de la biblioteca de Corbera us desitgen feliç dia del llibre!
I que s'animeu a vindre!!!


dijous, 5 d’abril del 2012

NOVETATS NOVEL·LA

Las horas distantes
 Edie Burchill y su madre nunca han estado lo que se dice unidas. Pero un domingo porla tarde llega a su casa una carta, perdida have tiempo, con el remite de Milderhurst Castle, en Kent (Inglaterra), y Edie empieza a pensar que la frialdad de su madre oculta un antiguo secreto.
Durante la Segunda Guerra Mundial, la madre de Edie fue evacuada de Londres y acogida por la misteriosa Juniper Blythe en Milderhurst Castle, donde vivía con sus hermanas gemelas y su padre, Raymond, autor del clásico infantil "La verdadera historia del Hombre de Barro". El espléndido y enorme castillo le muestra un nuevo mundo en el que descubre la fantasía y el placer de los libros, pero también sus peligros.
Cincuenta años más tarde, cuando Edie busca las respuestas al enigma de su madre, se siente atraida por Milderhurst Castle, donde, ya ancianas, las excéntricas gemelas y Juniper viven todavía.
En el ya ruinoso castillo, Edie investiga el pasado de su madre. Pero hay otros secretos escondidos entre sus muros, y Edie está a punto de averiguar más de lo que esperaba. Lo que realmente sucedió en las horas distantes ha estado aguardando mucho tiempo a que alguien lo desvelara.

Cuando te encuentre
Durante su tercerta misión en Iraq, el soldado estadounidense Logan Thibault encuentra la fotografia de una joven sonriente medio enterrada en la arena del desierto. En la base, nadie la reclama y él acaba guardándola. De repente Logan empieza a tener suerte: gana en las partidas de póquer, sobrevive a un ataque que mata a dos de sus compañeros...
De vuelta a EEUU, Logan buscará a la mujer retratada pero desde luego no se espera a la persona fuerte pero vulnerable con la que se topa en Hampton, Carolina del Norte. La atracción que siente por ella le pilla desprevenido así que acaba manteniendo en secreto la historia de la fotografía, su amuleto. Un secreto que puede terminar destruyendo la maravillosa historia de amor que acaba de empezar.



Llamaradas
Los bomberos paracaidistas de Missoula forman uno de los equipos más capacitados de Estados Unidos. Entrenados para saltar en zonas agrestes de difícil acceso, entran en acción para atajar de forma rápida incendios forestales y controlarlos mientras sus compañeros intentan llegar a la zona por tierra. El suyo es un combate a vida o muerte contra las fuerzas de la naturaleza.
Rowan Tripp lleva esa lucha en la sangre. Su padre, Lucas Tripp, es una leyenda entre los veteranos, y ella sigue sus huellas desde los dieciocho años. Para Rowan, volver cada verano a los bosques de Montana es como regresar a casa. Pero ahora dicho hogar alberga un fantasma, el de Jim, el compañero a quien perdió el año anterior y cuyo recuerdo sigue flotando en el aire y hace que la legendaria seguridad en sí misma que Rowan poseía empiece a tambalearse.
Por suerte, el grupo de novatos que se incorporan esa temporada es excelente, y entre ellos destaca Gulliver Curry. Gull, directo e independiente llegó a Missoula tras los pasos de Lucas Tripp e immediatamente quedó fascinado por la hija de su héroe.
Rowan tiene como norma no mezclar amor y trabajo, pero los inquietantes acontecimientos que empiezan a suceder en el campamento lo pondrán todo en jaque.

NOVETATS LITERATURA

Pel que fa a la literatura, teniu a la vostra disposició:

El abuelo que saltó por la ventana y se largó
Momentos antes de que empiece la pomposa celebración de su centésimo cumpleaños, Allan Karlsson decide que nada de eso va con él. Vestido con su mejor traje y unas pantunflas, se encarama a una ventana y se fuga de la residencia de ancianos en la que vive, dejando plantados al alcalde y ala prensa local. Sin saber adónde ir, se encamina a la estación de autobuses, el único sotio donde es posible pasar desapercibido. Allí, mientras espera la llegada del primer autobús, un joven le pide que vigile su maleta, con la mala fortuna de que el autobús llega antes de que el joven regrese y Allan, sin pensarlo dos veces, se sube con la maleta, ignorante de que en el interior de ésta se apilan, ¡santo cielo!, millones de coronas de dudosa procedencia. A lo largo de su centenaria vida ha tenido un montón de experiencias de lo más singulares: desde inverosímiles encuentros con personajes coo Franco, Stalin o Churchill, hasta amiestades comprometedoras como la esposa de Mao, pasando por actividades de alto riesgo como ser agente de la CIA o ayudar a Oppenheimer a crear la bomba atómica. Sin embargo, esta vex, en su enésima aventura, cuando creía que con su jubilación había llegado la tranqulidad, está a punto de poner todo el país patas arriba.

La librería de las nuevas oportunidades
Érase una vez una vieja librería en la pequeña y lluviosa isla de Shelter... A ese lugar tan especial, donde los libros parecen tener vida propia, llega un día Jasmine, dispuesta a hacerse cargo del negocio mientras la propietaria, su tía Ruma, viaja a India para curar su corazón cansado.
Sola en medio del polvo y el desorden, la joven intenta dar un toque de modernidad al local colocando títulos nuevos y llamativos en el escaparate, pero muy pronto los clásicos de siempre imponen su presencia, y los autores vivos y muertos revolotean por las estanterías, dejando oír su voz.
Así Jasmine vuelve a descubrir a Shakespeare y a Edgar Allan Poe, y no solo eso: la choca aprendre a escuchar a sus clientes, a comprender lo que de verdad buscan en una novela o manual de cocina, y acabará encontrando al hombre con quien compartir todos los libros de su vida.



Novetats Infantils

A l'apartat de novetats infantils podeu trobar....

El petit drac Coco a l'Atlàntida
Coco segueix buscant tresors perduts. Aquesta vegada, el seu destí és la llegendaria Atlàntida. Acompanyat pels seus fidels amics Òscar i Matilde, el primer que cal fer es trobar un submarí en condicion. I després... a submergir-se en busca del tresor!!!
El petit drac Coco i els indis
El drac Òscar ha de viatjar al llunyà oest per comprar carn de búfal. En Coco i la Matilde s'hi apunten immediatament. I és que sempre han volgut veure indis de veritat!
Un cop allà, viuran tota mena d'aventures, començant per una estampida de búfals que ho destrossa tot.
El monstre del bosc
La marieta Antonieta i les seues amigues les abelles van d'acampada. Que divertit! Però a mitjan nit senten un soroll i s'espanten. Serà que el monstre pelut del bosc els ha fet una visita?

dimecres, 28 de març del 2012

Ressenya de "La concubina de Roma"


Seguint amb la "relació" amb els amics de MeLibro.com, ací teniu la nova ressenya . I el llibre el teniu a l'apartat de Novetats de la biblioteca.     

Cuando ves la portada de “La concubina de Roma”, ya te llama la atención y cuando empiezas la lectura no puedes soltar el libro de tus manos.
La novela narra la historia de Thea, una esclava judía que trabaja para Lépida Pollia una patricia romana egoísta y malcriada que quiere todo lo que ve. Un día que van a los juegos al Coliseo en su vida aparece un gladiador, Arius.
Lépida Pollia se encapricha del joven; en cambio entre Thea y Arius surge el amor. Cuando la dueña de la esclava se entera de la historia entre ella y el gladiador, la vende para que se la lleven fuera de Roma.
Paralelamente hay otra historia que se mezcla con esta, en el inicio de la novela llega al poder el emperador Domiciano, y la autora nos irá contando su reinado. Otros personajes a destacar serán: Marco Norbano un senador; Júlia, la sobrina del emperador; Trajano, militar amigo del hijo de Marco Norbano, etc.
Como el lector comprobará, la vida de estos personajes se mezclará las unas con las otras dando como resultado una historia de intrigas, amores, envidias, ambiciones y muertes.

La lectura de la novela es muy entretenida, ya que los capítulos son cortos y la acción es muy rápida. La autora no usa vocabulario específico de la materia, sólo usa unas cuantas palabras que no hace falta saber latín para entender su significado. Quien quiera encontrar historia en la novela puede quedar defraudado ya que la escritora lo que ha hecho es utilizar de trasfondo el reinado del emperador Domiciano, y quitando algunas fechas y hechos, que realmente ocurrieron; esta se queda en un segundo plano dejando paso a las vidas de los personajes.

Personalmente, creo que la novela tendrá éxito, ya que tiene los ingredientes que necesita: fácil lectura, acción rápida, vocabulario fluido y fácil y todo esto engancha al lector. Otra apreciación que me gustaría hacer es que la autora se queda con lo más “escandaloso” o “morboso” de la cultura romana y aunque sean ciertos y son los que más venden, los romanos hicieron otras muchas cosas de las que hoy todavía seguimos utilizando y disfrutando.

M'agradaria anyadir ací, que hi ha un corrent historiogràfic que reivindica les accions polítiques positives que va fer l'emperador Domicià. Diuen que va patir una llegenda negra (com els Borja) per part del Senat, ja que va fer reformes que afectaren l'economia i la corrupció. Va acabar amb el nepotisme i sanejà els comptes augmentant els impostos als senadors més rics. Sembla que el poble romà l'adorava i el va plorar molt a la seua mort.

 

dimarts, 13 de març del 2012

Anestesia local de Günter Grass

He començat una "relació" amb la web MeLibro, una web on es publiquen ressenyes de llibres. El tracte que hem fet és que ells m'envien a mi llibres sense que a la biblioteca li coste diners i jo a canvi els faig un resum del llibre. La primera ressenya ja està publicada a la seua web, està en castellà i vos la copie ací per a que la pugau llegir.



“Anestesia local” nos narra la historia de Staruch, un profesor de historia y alemán que se somete a un tratamiento dental. Staruch nos cuenta su historia, pasan las imágenes de su vida como los anuncios que pasan en la televisión que tienen en la consulta del dentista para entretener a los pacientes. El autor aprovecha este personaje para enmarcar el contexto histórico que se dio en Alemania en los años 60 del siglo pasado incluida las revueltas de estudiantes que se dieron en el 68 y que son noticia en la actualidad.
El libro te puede parecer extraño, y la verdad que no es una lectura para alguien que no esté acostumbrado a leer, y no porque sea densa o utilice un vocabulario difícil. El autor pasa de unos hechos presentes que le lleva a los del pasado y a la inversa, y de pronto estás en la consulta del dentista o en las clases del instituto.
La acción es rápida, pasan muchas cosas en pocas páginas, cosa que en general nos suele gustar a todos.
En definitiva, podemos decir que es una obra de novela histórica, que además es historia reciente vivida por el propio autor y de la que podemos aprender mucho con la lectura de “Anestesia local”.

La novela se publicó en 1969 y es una sátira sobre lo politizada que estaba la Universidad en aquellos años y sobre los movimientos sociales y juveniles del momento. Güntes Grass la escribió cuando surgió una nueva promoción de actores políticos nacida del movimiento estudiantil que cuestionaba el orden establecido.

Günter Grass nació en la Ciudad libre de Dánzing en 1927 es escritor y artista casubo alemán, galardonado con el Premio Príncipe de Asturias de Las Letras en 1999 y Premio Nobel de Literatura el mismo año. Son múltiples sus compromisos en los campos del arte, la cultura, la política y los derechos humanos.
De su obra podemos destacar obras como “El tambor de hojalata” y “Años de perro” donde narra la Alemania de su infancia. A partir de ahí se convierte en una voz narrativa muy conocida por su toque ácido e implacable.
Escibió luego “El rodaballo”, “Encuentro en Telgte”, “La Ratesa” y tres libros de historia: “Es cuento largo”, “Mi siglo” y  “A paso de cangrejo”.
A parte también ha realizado obras de ilustración por la que ha recibido el premio Hans Christian Andersen en 2005.

dijous, 9 de febrer del 2012

Club de Lectura:"84, Charing Cross Road"


SESSIÓ CLUB LECTURA FEBRER

El passat dia 3, tingué lloc la sessió del Club de Lectura de febrer. En aquesta ocasió parlarem de la lectura de “84, Charing Cross Road” escrita per Helene Hanff.

Per començar, direm que hi hagué persones a les que els va agradar el llibre i altres a les que no.
En general, coincidírem a assenyalar que és un llibre curt (pel nombre de pàgines) i fàcil d’entendre i a més a més, ràpid de llegir, ja que és de gènere epistolar i tens curiositat per saber la contestació a les cartes.
La història, que és verídica, transcorre entre Anglaterra i Amèrica. Tot comença quan Helene comença a enviar cartes a la llibreria “84, de Charing Cross Road” a Anglaterra demanat llibres de literatura anglesa clàssica. Aquestes cartes són contestades, especialment per un dels empleats de la llibreria, encara que després tots li envien cartes a Helene.

Destacar que els dos personatges principals són Helene que, com ja hem esmentat, és una dona molt moderna per a l’època, molt irònica, té molta vitalitat, viu en una espècie de bombolla, només coneixem el seu treball (és escriptora) i el seu amor pels llibres.
Per altra banda està Frank Doël, que és el venedor que li envia les demandes de llibres que ella fa. I que representa la correcció de la que tant presumeixen els anglesos. 
Entre aquests dos personatges sorgeix un “amor platònic”, com després confirmem amb la lectura d’una de les cartes que li escriu l’esposa de Frank Doël en la que li confessa a Helene Hanff que alguna vegada havia sentit zels de la relació que manté amb el seu marit.

El context històric en que s’emmarca la novel·la són els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial, en què Anglaterra està sofrint un gran racionament i hi sorgeix uns dels episodis que més ens agradà a tots, que és quan Helene Hanff envia menjar a la llibreria. Entre el menjar, una cosa que ens va cridar l’atenció foren els ous en pols. I no sols reben menjar, els envia calces a totes les xiques de la llibreria i a la muller de Frank Doël.
Més aspectes que destacàrem fou que Helene Hanff era una dona que era més culta del que deia. Per una banda les lectures que demana són clàssics anglesos, com ja hem esmentat. Per altra, trobem transcripcions que fa del llatí i del grec. Pensem que ella era una autodidacta.
Una cosa que ens va cridar l’atenció fou el preu dels llibres. Parlem de llibres de segona ma, però d’edicions molt acurades i li envien autèntiques joies per molts pocs diners.
Un personatge que vam recalcar va ser la veïna de Frank Doël que feia un tapet, que li’l regalen a Helene. Ens imaginàvem el tapet acabat!!

Per acabar de parlar de la lectura i com a resum, dir que la història és una al·legat a l’estima pels llibres, mentre lliges les cartes et transmeten passió per ells. A més a l’autora i una de les protagonistes de la història, li agrada que els llibres que li envien estiguen ratllats i marcats per unes certes pàgines, ja que així ella intenta endevinar per què estava obert per aquell lloc, o quines paraules són les que li agradarien a l’antic propietari, etc.
Cosa en la que també van estar d’acord algunes participants del Club, i inclús alguna contava que li encanta ratllar els seus llibres per a ressaltar algunes frases que li agraden o li criden l’atenció.
Comentàrem també, que el llibre ha estat històricament un objecte de culte, i Carmen ens comentava que a alguns cursets que ha fet d’Animació Lectora, s’ha adonat que els no lectors, quan es trenca un llibre posen el crit al cel. Així mateix, parlàrem sobre la relectura; seleccionem els llibres que creguem són millors, els que “aguanten” aquesta relectura son literàriament bons.

Ah! També dir que “84, Charing Cross Road” ha estat portada al teatre i al cinema protagonitzada per Anne Brancoft i Anthony Hopkins.

Finalment comentàrem el gènere espistolar i se’ns va recomanar diverses lectures. Com a exemple destacàrem “Las amistades peligrosas” de Pierre Choderlos de Laclos.
“La vida en la puerta de la nevera” Alice Kuipers, narra la vida de mare i filla que a causa del treball no es veuen i es deixen els missatges en post-it’s a la porta de la nevera.
“Firmin” de Sam Savage, conta la història d’una rata que naix a una biblioteca i com que és la més xicoteta dels germans ha de sobreviure menjat llibres. Però la rata comença a llegir els llibres i inclús s’enamora de la persona encarregada de la biblioteca i no entén que la vulguen matar.

La pròxima lectura és “La plaça del diamant” de Mercè Rodoreda i la propera trobada el dimarts 6 de març a les 18:00h al Saló Polivalent on farem un videofòrum del llibre, una activitat diferent per estar dins de la Setmana de la Dona.

Que gaudiu de la lectura!

dijous, 2 de febrer del 2012

Club Lectura

Demà divendres 3 de febrer, a les 19:00h. tenim sessió del Club de Lectura. En aquesta ocasió comentarem la lectura del llibre "84, Charing Cross Road" de Helene Hanff. Vos esperem!!!

dimecres, 25 de gener del 2012

Geronimo Stilton



I per acabar amb les novetats, dos títols de Geronimo Stilton: "Tretze fantasmes per a Tenebrosa" i "El secret de la família Tenebraix"

AGATHA MISTERY


Per als menuts trobareu en castellà dos títols de la col·lecció: Agatha Mistery.

Amb l'aigua fins al coll


Amb l'aigua fins al coll. Petros Màrkaris

"Mentre la població grega encaixa com pot el pla d'austeritat que els ha dissenyat la Unió Europea per fer front a la situació de fallida en què viu el país -tancament d'empreses, un atur galopant, retallades de sou,...-, un assassí ha decidit fer justícia pel seu compte. En menys de quatre dies han aparegut decapitats a Atenes quatre membres de la cadena financera: un banquer jubilat, el director d'un banc britànic, un alt executiu d'una auditoria internacional i un cobrador d'impagats. Mentre tracta de calmar els ànims dels principals dirigents de la banca grega, el comissari Kharitos avança mig a cegues confiant atrapar un assassí amb qui - no li dol reconèixer-ho- se sent inquietament identificat. "

Una novel·la francesa


Una novel·la francesa. Frédéric Beigbeder.
"El 28 de gener del 2008, Frédéric Biegbeder va ser detingut per soncum de cocaïna a la via pública i va passar dos dies en pressó preventiva. Tancat en una petita cel·la i sense més distracció que els propis pensaments, el polèmic autor comença a escriure mentalment la història familiar i a recordar la seua infància -voluntàriament oblidada durant dècades per dolorosa- en una novel·la autobiogràfica que repassa de manera crítica la història de França desl últims quaranta anys i, alhora, denuncia les misèries del govern francès i el seu sistema penitenciari."